
 

 

 

CONCERNING THE OBLIGATION OF A FORMER MEMBER OF THE 

HOUSE OF REPRESENTATIVES TO ATTEND AND GIVE EVIDENCE 

BEFORE THE SENATE COMMITTEE ON A CERTAIN MARITIME INCIDENT  

 

 
 
 

 
 
 

OPINION 
 
 
 
1. In this matter I am briefed to advise the Clerk of the House of Representatives. 

The specific points on which my opinion is sought are as follows: 

 

(a) whether what is generally agreed to be an immunity between the Houses 

of what is known as comity has a legal basis, in Hatsell/May/the 

Constitution, or is a looser agreement; 

 

(b)  if there is something akin to a legal immunity for current Members, 

whether it could be said to extend to former Members of either House 

being compelled against their will to attend before the House or one of its 

committees and to give evidence; 

 

(c) whether page 231 of the 10th edition of Odgers� Senate Practice provides 

a basis for concluding that any immunity extends to Members of a 

dissolved House, and to former Senators and Members in general; 

 



 2

(d) whether I agree with the Opinion of Bret Walker SC dated 16 May 2002 

and entitled Australian Senate: Witnesses � Former Ministers and 

Ministerial Staff provided to the Clerk of the Senate and with which I am 

briefed. 

 

Question (a) 

 

2. The first step is to identify any relevant immunity and the reasons for it. If it 

exists and if it is based entirely on pragmatism, that is the practical day to day 

functioning of each House, then this will have a substantial bearing on the 

availability of the immunity to a person who is no longer a member of the House 

of Representatives. If, as is my opinion, it is based on the independence of each 

House in relation to the other and if that principle extends beyond mere day to day 

functioning, then there is good reason to think that the independence would be 

adversely affected by the Member being answerable at any time to the other 

House in respect of the Member�s acts while a Member. The prospect or 

possibility of a Member being subject to examination by the other House once the 

Member ceases to be a Member and in respect of the Member�s acts while a 

Member would be inconsistent with that independence. Thus the immunity would 

extend beyond the period of the Member�s membership of the House. The party 

system should not be allowed to obscure the basic distinction between the 

responsibility of a Member to one House only and a notion of more general 

accountability to the Parliament as a whole. 

 

3. It is also important, in my view, to distinguish the present question from issues 

arising from any claim of public interest immunity in relation to particular 

information. That immunity has a different purpose and history and, although it 

might provide in a particular case a basis for refusing to answer a question or to 

provide a document, the present asserted immunity is far broader. 

 



 3

4. Section 49 of the Constitution provides, relevantly, that the privileges and 

immunities of the members of each House shall be such as are declared by the 

Parliament and until declared shall be those of the Commons House of Parliament 

of the United Kingdom, and of its members and committees, at the establishment 

of the Commonwealth. Since the Parliamentary Privileges Act 1987 (Cth) 

states in section 5 that privileges in force by virtue of section 49 of the 

Constitution continue in force unless that Act expressly otherwise provides and 

since no provision relevant to the present question is contained in that Act, in my 

view, the identity of the privilege or immunity is the same as the relevant 

privilege or immunity of the House of Commons and its members as at 1901 and 

as continued in operation or effect by section 49 of the Constitution. 

 

5. The legal basis of the privilege or immunity is that historical position at the 

establishment of the Commonwealth as so continued in force. In order to identify 

the privilege or immunity it is necessary to examine the historical position as at 

1901 in the United Kingdom. A firm basis for that task is the contemporary 

publications to which reference is made in Question (a). 

 

6. Thus, in my view, the true foundation of the privilege or immunity goes beyond 

mere comity and has a legal basis in the Constitution operating upon the relevant 

privilege or immunity of the House of Commons and its members as at 1901 as 

evidenced by the contemporary publications. Any looseness comes from the 

difficulties inherent in the task of first identifying the relevant privilege or 

immunity and then of applying it out of its original context but as the source of 

present rights and obligations. 

 

7. I turn next to the privilege or immunity itself and its purpose. 

 

8. Hatsell, Precedents of Proceedings in the House of Commons (1818) Vol 3 at 

page 67 speaks of the leading principle being that there shall subsist a perfect 

equality between the two Houses and total independence in every respect one of 
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the other. He continues: �From hence it is, that neither House can claim, much 

less exercise, any authority over a Member of the other�.� 

 

9. This suggests the existence of an immunity, expressed as a lack of power in the 

other House. The purpose of the privilege or immunity is founded in institutional 

independence and not simply in the need for Members freely to perform their 

duties day to day. This in turn suggests that it would be inimical to that purpose 

for a Member to be subject to the power of the other House after the Member has 

ceased to be a Member.  

 

10. Erskine May on Parliamentary Practice is important because the tenth edition 

was contemporaneous with the establishment of the Commonwealth referred to in 

section 49 of the Constitution. At pages 402-403 of that edition it is stated that: 

 

�If the attendance of a peer should be desired, to give evidence before the 
house, or any committee of the House of Commons, the house sends a 
message �to the Lords, to request that their lordships will give leave to� 
the peer in question �to attend, in order to his being examined� before the 
house or a committee, as the case may be, and stating the matters in 
relation to which his attendance is required. If the peer should be in his 
place when this message is received, and he consents, leave is immediately 
given for him to be examined, if he thinks fit. If not present, a message is 
returned on a future day, when the peer has, in his place, consented to go. 
Exactly the same form is observed by the Lords, when they desire the 
attendance of a member of the House of Commons�Whenever the 
attendance of a member of the other house is desired by a committee, it is 
advisable to give him private intimation, and to learn that he is willing to 
attend, before a formal message is sent to request his attendance.� 
(footnotes omitted) 
 
 

11. This reference suggests a privilege in the House and in each Member but one in 

which the institutional interest of each House is sufficiently protected by leaving 

it to the Member to consent to attend the other House or not. There is reference on 

page 404 of the tenth edition to the course adopted by the Lords having been to 

permit their members, on their own request, to defend themselves in the House of 

Commons. 
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12. But the fact that each House has taken the position that independence of the 

House and of each Member is sufficiently protected by the discretion of each 

Member does not suggest that the privilege rests merely in comity, if by that term 

is meant that the privilege rests entirely, or at all, in the discretion of the House 

seeking to examine the Member of the other House. Instead, it is clear that the 

privilege is of each House and Member and is recognised by the other House. 

Neither does this fact suggest that the privilege is entirely personal with the result 

that each House would no longer have an interest in the matter once the Member 

had ceased to be a Member.   

 

13. The twenty-first edition of Erskine May contains similar references. At page 629 

it is said that a select committee has an unqualified power to send for persons 

except to the extent that it conflicts with the privileges of the Crown and of 

Members of the House of Lords, or with the rights of Members of the House of 

Commons. On the same page the following is said: 

 

�The effect of the qualification to the powers of committees referred to 
above is that Members of the Commons, including of course many 
ministers, are not summoned to a select committee but can be invited to 
attend. Only an order of the House itself can require a Member to attend a 
committee. In the case of Peers Standing Order No 22 [HL] provides that 
any Lord requested by a Commons committee to attend before it or any of 
its sub-committees shall have leave of the House to attend if he thinks fit.�  
 
 

14. At page 677, under the sub-heading �Attendance of Members of the other House� 

the twenty-first edition in substance restates what I have set out above from the 

tenth edition, that is that attendance before a committee of the other House is at 

the Member�s discretion if the Member or Lord thinks fit. 

 

15. At page 616 of the twenty-second edition of Erskine May it is said in relation to 

committees of the House of Lords that members and officers of the House of 

Commons may give evidence to select committees but cannot be compelled to do 
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so. Footnote 4 states that members of the Commons are given leave to attend 

Lords committees or sub-committees if they think fit. Page 647 contains a passage 

corresponding with page 629 of the twenty-first edition I have referred to above, 

that is that a select committee has an unqualified power to send for persons except 

to the extent that it conflicts with the privileges of the Crown and of Members of 

the House of Lords, or with the rights of Members of the House of Commons. At 

pages 648-649 of the twenty-second edition a passage occurs which corresponds 

with page 677 of the twenty-first edition, that is that attendance before a 

committee of the other House is at the Member�s discretion if the Member or 

Lord thinks fit. 

 

16. Other references to the corresponding Australian works are collected in GJ 

Lindell �Parliamentary Inquiries and Government Witnesses� (1995) 20 

Melbourne University Law Review 383 notes 51-52. See also Harris (ed) House of 

Representatives: Practice (4th ed, 2001) at 34-35, 639-642, 729 and Evans (ed) 

Odgers� Senate Practice (10th ed, 2001) at 56, 440-443. I am also referred to a 

Senate resolution in 2001 which authorised Senators to appear before the House 

of Representatives Privileges Committee �subject to the rule, applied in the 

Senate by rulings of the President, that one House of the Parliament may not 

inquire into or adjudge the conduct of a member of the other House.� Plainly, this 

resolution reflects the same immunity. 

 

17. The scope of the immunity is not, in my opinion, limited to the conduct of the 

Member as a Member of that House or to that which forms part of the 

proceedings of that House if those concepts are intended to exclude matters for 

which a Member who is a Minister is or has been officially responsible. Such a 

line of distinction would be both impractical in operation and flawed in principle. 

The immunity must extend, in my view, to the acts of the Member for which the 

Member could be held to account in that House. In the case of a Minister, those 

acts would include matters of policy and administration for which the Minister is 
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responsible, using that word as conveying the principles of responsible 

government. 

 

18. I answer Question (a): �The immunity has a legal basis and does not rest merely 

in comity.�  

 

Question (b) 

 

19. For the reasons I have given in answer to Question (a), because the immunity is 

not merely an immunity based on the day to day functioning of the House, it 

should extend to a former Member whereby he or she has a legal immunity from 

being compelled to attend before the House of which they were not a Member, or 

one of its committees, and to give evidence in relation to that former Member�s 

acts as a Member. This extension is, however, a matter of less certainty than the 

immunity of a present Member. The authorities appear to make no express 

reference to such an extension. Thus it would rest in principle and by analogy to 

the survival of similar privileges and immunities such as the privilege which 

attaches to parliamentary proceedings or the protection of witnesses. In each case 

the purpose of the privilege would be substantially impaired if it had a period of 

operation temporally coincident with the original occasion for the privilege. 

 

Question (c) 

 

20. Page 231 of the 10th edition of Odgers� Senate Practice concerns standing order 

193(3) which is directed to the rules of debate. That standing order provides, 

relevantly, that a senator shall not use offensive words against either House of 

Parliament or any member of such House and all imputations of improper motives 

and all personal reflections on those Houses or members shall be considered 

highly disorderly. 

 



 8

21. Page 231 states that it would be anomalous if the protection provided by the 

standing order were to cease simply because a house has been dissolved for an 

election. There would also be an anomalous distinction between a lower house 

which has been dissolved and an upper house which has not and the members of 

which would continue to attract the protection. Therefore members of a house 

which has been dissolved continue to attract the protection of the standing orders 

until such time as the successor house meets. Members who retire or are defeated 

at the election then cease to attract the protection when their successors are in 

office. New members returned in an election are not protected until they take their 

seats. 

 

22. In my opinion this discussion suggests that, in the case of the protection provided 

by standing order 193(3), its purpose lasts no longer than a person is a member. 

The basis for this conclusion is that, whether the immunity is based on the proper 

functioning of a member or on a broader but not unrelated notion of the dignity of 

the Houses and their members, those matters would be unaffected once it is clear 

that the member in question has ceased to be a member. 

 

23. I would not see the material at page 231 as providing a basis for concluding that 

any immunity extends to Members of a dissolved House, and to former Senators 

and Members in general. Indeed, I would regard that material as, if anything, 

inconsistent with the conclusion that there is an immunity of a former member of 

the House of Representatives to attend and give evidence before a Senate 

committee. But it is the purpose of the immunity which should be determinative. 

In my opinion, the immunity with which standing order 193(3) is concerned does 

not depend on any fundamental matter such as the mutual independence of the 

Houses but is concerned rather with matters of decorum. 
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Question (d) 

 

24. For these reasons, while I agree with Bret Walker SC that a person who is a 

former Member of the House of Representatives may be obliged to give evidence 

before the Senate in relation to matters that concern that former Member only in a 

private capacity (which is here not in issue), I do not agree that a former Member 

may be obliged to give evidence before the Senate in relation to that former 

Member�s acts while a Member and in that former Member�s capacity as a 

Member. This conclusion derives from the Member�s immunity while a Member 

and continues after membership has ceased in order better to effectuate that 

immunity. 

 

25. The scope of the immunity is not, in my opinion, limited to the conduct of the 

Member as a Member of that House or to that which forms part of the 

proceedings of that House but extends to the acts of the Member for which the 

Member could be held to account in that House. Thus I disagree with the 

limitation in paragraph 29 of the opinion of Bret Walker SC that: �So long as no 

intention appears, or better still all intention is disavowed, of questioning the now 

private citizen about his or her � conduct in the House of Representatives (being 

the other House), there is no right in a former Minister who is no longer a 

Member of the other House to resist an order given under the undoubted power of 

the Senate.� While I agree that the immunity extends beyond the period the 

person is a Member, I do not agree that the immunity is limited to the Member�s 

conduct in the House if that is intended to exclude what I have referred to as the 

acts of the Member for which the Member could be held to account in that House. 

 

Conclusion 

 
26. While the matter is, so far as I am aware, free from judicial authority, in my 

opinion the better view is that a current Member of a House has a legal immunity 
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from being compelled to attend before the House of which they are not a Member, 

or one of its committees, and to give evidence in relation to that Member�s acts as 

a Member and that, less certainly, this immunity extends to a former Member.  

 

  

 

26 June 2002                 ALAN ROBERTSON 
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