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Senator Fifield asked on 11 June 2009, EEWR Hansard page 82. 
 
Question 
 
Could the legal advice the department sought as to whether a contract variation of existing 
Job Network contracts could have happened, be provided to the committee? 
 
Answer 
 
Legal advice from the department's internal legal advisers on the obligation to re tender the 
employment services contracts and other matters was provided in early 2008.  A summary of 
such advice (in so far as it relates to the obligation to tender for employment services 
contracts) is provided at Attachment A.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Attachment A 

 
Summary of Legal Advice in relation to the possible extension of the 
Employment Services Contract 2006-09 
 
Introduction 

1. Legal advice was provided by the Department’s General Counsel in early 2008 in 
regard to, inter alia, the legal issues surrounding a hypothetical extension of the 
Employment Services Contract 2006-2009 (‘the Contract’) beyond 30 June 2009.   
 

2. The advice was given in the context of the Commonwealth Procurement Guidelines 
(CPGs) as current at the relevant time (noting there have been no relevant changes to 
the CPGs), the Commonwealth’s financial management and accountability legislation, 
and the Australia-US Free Trade Agreement (AUSFTA).  The following is a summary 
of the advice provided in this regard. 

 
The legal basis of the CPGs and their implications with respect to contract extensions 
and variations  

 
3. The CPGs are issued by the Finance Minister under the Financial Management and 

Accountability Regulations 1997 (see FMA Regulation 7).  They establish the core 
procurement policy framework and articulate the Government's expectations of all 
departments and agencies (and their Ministers and officials) subject to the Financial 
Management and Accountability Act 1997 (FMA Act) when performing duties in 
relation to procurement.   

 
4. FMA Regulation 8(1) provides that Commonwealth officials must have regard to the 

CPGs when procuring property or services.  FMA Regulation 8(2) provides that an 
official who takes action that is not consistent with the CPGs must make a written 
record of the reasons for doing so.  This Regulation implies that agencies may make a 
procurement decision that is not consistent with the CPGs if it is the most appropriate 
lawful decision to achieve the procurement objective.   

 
5. The CPGs were revised and reissued in January 2005 to give effect to the AUSFTA, 

and included the Mandatory Procurement Procedures (MPPs)1.  Consequently, the 
apparent latitude provided by FMA Regulation 8(2) applies only to the non-mandatory 
parts of the CPGs.  This is because FMA Regulation 9(1)(a) provides that an approver 
must not approve a proposal to spend public money unless satisfied, after reasonable 
inquiry, that it is in accordance with the policies of the Australian Government.  
Accordingly, under FMA regulation 9, approvers of proposals to spend public money 
(e.g. authorised public servants and Ministers), including a spending proposal relating 
to a procurement activity, must comply with the MPPs contained in the CPGs, which 

                                                 
1 See Page v, “Foreword” CPGs 

http://www.comlaw.gov.au/ComLaw/Legislation/ActCompilation1.nsf/current/bytitle/E4DE79776487F928CA256FB800777CE9?OpenDocument&mostrecent=1
http://www.comlaw.gov.au/ComLaw/Legislation/ActCompilation1.nsf/current/bytitle/E4DE79776487F928CA256FB800777CE9?OpenDocument&mostrecent=1
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give effect (in relation to the AUSFTA) to the broader Commonwealth policy of 
complying with international treaties that the Government has entered into.2 

 
6. Relevantly, paragraph 1.4 of the CPGs provides that “(in) particular, an approver must 

be satisfied that policies implementing international obligations, including those set 
out in these CPGs, are complied with”.  Paragraph 8.4 of the CPGs provides that: 

 
These mandatory procurement procedures also incorporate the Government's policy with 
respect to discharging specific international obligations in Government procurement. FMA 
agencies are required to apply these mandatory procurement procedures in accordance with 
FMA Regulation 9. 

 
7. Further, paragraph 3.1 of the CPGs specifically refers to the AUSFTA as a relevant 

international obligation.  Advice given by the Department of Finance and 
Deregulation (‘Finance’) is that complying with the CPGs will ensure that an agency 
meets all relevant AUSFTA obligations.3 

 
8. Paragraph 3.4 of Guidance on Complying with Legislation and Government Policy in 

Procurement January 2005, Financial Management Guidance No 10 provides in 
relation to FMA regulation 9(1)(a) that "while it may be possible to take action that is 
not consistent with the CPGs, officials cannot take action inconsistent with ... 
Australian Government policies ... that is, if a spending proposal relating to a 
procurement activity is not in accordance with an Australian Government policy, 
regulation 9 will not be complied with and the spending proposal will not be able to be 
approved." 

 
9. In summary, through the interaction of FMA Reg 9 and the CPGs, Commonwealth 

public servants, and Ministers, are currently bound by the obligations imposed by the 
MPPs (which, as discussed above, incorporate treaty obligations).  The most relevant 
obligation in this context, being the obligation for the Australian Government to 
conduct an open procurement process for procurements valued at greater than 
$80,000. 

 
Contract Extensions and Variations 

10. Current Finance advice provides that: 
A contract variation may be allowed provided the scope and relative size of the procurement 
remain the same as the original contract. For example, if the existing contract will be enhanced 
by a variation, and the property or services are basically the same as the contracted property or 
services, it could be argued that it is a value for money proposition to vary the contract. 
Additional work that changes the scope of a contract should be treated as a new procurement. 
Similarly, variations to include new extension options generally increase the scope of the 
contract and are therefore not allowed.4 (emphasis added) 

Any extension of the Contract will increase the total value of the original procurement.  
A material increase in the total value of a procurement is an increase in the scope of a 
procurement and will constitute a new procurement for the purposes of the MPPs.5 
Accordingly, it is not possible to materially vary the Contract to include a new 
extension clause without breaching the MPPs.   

                                                 
2 See sections 3.3 and 3.4 of Guidance on Complying with Legislation and Government Policy in Procurement 
January 2005, Financial Management Guidance No 10 (issued by the Department of Finance and 
Administration). 
3 See “Interacting Policies – International” - ibid 
4 http://www.finance.gov.au/procurement/faqs_mpp_extensions_variations.html at 11 July 2007 
5 ibid and see sections 8.10 and 8.12, CPGs. 
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11. There has been one contract period (ending 30 June 2006) since the AUSFTA.  The 
department was able to extend contracts at this time as there was an existing extension 
clause which had not been exhausted.  For the 2006 – 2009 contracts, approximately 
95 per cent of Job Network business was extended, pursuant to unspent extension 
clauses in the relevant contracts.  Approximately 5 per cent of the Job Network 
business was put to open tender.  A similar approach was adopted for NEIS.   

 
12. According to Finance advice6, where there is an extension clause that has not been 

exhausted, a contract can be extended in accordance with that clause and the CPGs, 
when best value for money would be achieved by exercising the option.  The rationale 
is that the right to extend the contract has already been purchased in the original 
procurement.  However, Finance advice also states that: 

If an existing contract has no (unspent) provision for extension, the contract cannot be 
extended. … Additional work that changes the scope of a contract should be treated as a new 
procurement. … variations to include new extension options generally increase the scope of 
the contract and are therefore not allowed.7

13. For the approximately 95 per cent of the Job Network and 84 per cent of NEIS 
contracts that were extended in June 2006, the relevant extension clauses were used to 
their full extent.  Accordingly, the relevant clauses are now exhausted as regards these 
programmes (i.e. the majority of Job Network and NEIS business), and cannot be used 
to extend the relevant contracts.   

 
Direct Sourcing Procurement (the original advice canvassed the possible application of 
paragraph 8.65(b) of the CPGs – and a summary of this part of the advice is set out below) 
 

14. In extreme circumstances, the Commonwealth could contract with existing providers 
pursuant to the exemption under paragraph 8.65(b) of the CPGs.  This paragraph 
provides that:  
 

An agency may only conduct procurement through direct sourcing in the following 
circumstances: 
… 
b. where, for reasons of extreme urgency brought about by events unforeseen by the agency, 

the property or services could not be obtained in time under open tendering procedures; 
 

15. At the time of providing the advice, there was approximately 18 months until the 
Contract expired.  At all relevant times, there was no requisite ‘extreme urgency’, let 
alone one that was ‘brought about by events unforeseen by the agency’.  In this regard, 
previous and current advice published by Finance, gives a natural disaster, such as a 
tsunami or Cyclone Larry as a typical example of an unforeseen event that might 
trigger the application of paragraph 8.65(b).  In order to meet our AUSFTA 
obligations, Finance has not been inclined to take an expansive view when 
interpreting paragraph 8.65(b) of the CPGs.   

                                                 
6 http://www.finance.gov.au/procurement/faqs_mpp_extensions_variations.html at 11 July 2007 
7 http://www.finance.gov.au/procurement/faqs_mpp_extensions_variations.html at 11 July 2007 
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Conclusion 

16. In these circumstances, absent an available CPG exemption or exception, or absent 
any unexhausted extension option, the Commonwealth was obliged to go to the 
market to procure further employment services.  This became all the more necessary, 
as what was ultimately contracted for under the Employment Services Deeds 2009 – 
2012, was fundamentally different to what was contracted for under the Employment 
Services Contract 2006 – 2009.  It was, and remains the view of the Department’s 
General Counsel, that there were no relevant exemptions or exceptions or available 
contract extension options, or any other basis for extending the Employment Services 
Contract 2006 – 2009.  Consultation with Finance confirms that view. 
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