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Question on Notice, asked by Senator Marshall. 
 
As a result of the SRCOLA amendments if an employee suffers an injury while 
travelling to or from work or while on a recess break they will no longer be entitled to 
workers compensation.  If they are absent from work in these circumstances will that 
leave be authorised leave, and if not, is there any obligation for an employer to keep 
that job open for the employee?  At what point in time is the employee terminated?  
 
DEWR response: 
 
Authorised leave 
 
For the purposes of the Workplace Relations Act 1996 (the Act) authorised leave means 
leave or an absence, whether paid or unpaid, which is authorised by the employer, by a term 
or condition of the employee’s employment, or by a Commonwealth, State or Territory law 
(section 228).  This means that an employee who is absent from work due to an injury 
suffered while on a journey or recess break may or may not be on authorised leave, 
depending on what has been agreed with their employer and the terms of the instrument 
under which they are employed.   
 
Dismissal 
 
The Act protects all employees from being dismissed for certain prohibited reasons, which 
include temporary absence from work because of illness or injury within the meaning of the 
regulations (section 659(2)(a)).  
 
However, if the an absence extends for more than thee months or totals more than three 
months within any one year this absence will not be a temporary absence within the meaning 
of the Regulations, unless the employee is on paid sick leave for the duration of the absence 
(Regulation 12.8(2)(b)).  Note that this position was not changed by the WorkChoices 
amendments.  Further, WorkChoices has not excluded any State law that may have provided 
protection to Commonwealth employees in these circumstances.  
 




