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Supplementary Submission – 

Inquiry into Higher Education Funding and Regulatory Legislation

I write regarding the Higher Education Support Bill 2003. 

The Bill contains many areas that are clearly of grave concern with regards to educational quality, access and equity. Rather than deal with the overall merits (or lack thereof) of the Bill, I wish to particularly deal with Section 36-35 with regards to medical education. 

With regards to medical education, the Australian Medical Students Association and NSW medical societies have already provided your inquiry with data and insights into the particular issues regarding medical education. Obviously a number of these issues also apply to other disciplines.

Currently public universities may not offer full-fee local places in medical courses. Media releases have suggested that the Bill would seek to allow up to 10% of local places to become full-fee local places. However, what the Bill, in its current form, proposes is quite different. The Bill proposes allowing up to 50% of places to be full-fee local places, subject to “declaration in writing” from the Minister. Furthermore, it is not specified that any such “declaration” is in the form of a Guideline under the legislation or not, and therefore it is less certain whether the direction is a disallowable instrument.

Medical schools have strived to improve the admissions procedures for medical students, with regards to diversity, access, equality and quality of candidature. Admissions to medical schools should be based solely on merit, and as such the prospect of full-fee local places should be rejected outright. The proposed legislation should be amended to reflect this position.

However, in the unfortunate situation that such places are permitted, their numbers should be tightly regulated and not subject to the arbitrary extension-by-degree facilitated by the Bill. If full-fee local medical places are to be instituted, the proposed legislation should be amended to prohibit extension beyond the 10% of places, and it should be specifically stated that such directions are a disallowable instrument under the Acts Interpretation Act 1901.
Please find below two draft suggestions to stimulate ideas regarding potential amendments to this section. Obviously the regulation of non-medical places also needs attention, however I have not dealt with this here.

Yours Sincerely,

David Bradshaw.

Option 1. Preferred option. Maintain admission to medical school on basis of merit.

36-35  Percentage of Commonwealth supported places to be provided by Table A providers
(1) A *Table A provider must ensure that, in any year, the *number of Commonwealth supported places provided by the provider accounts for:

(a) at least 50%, or such higher percentage as is specified in the provider’s funding agreement under section 30-25 for that year, of the total number of places that the provider provides in each undergraduate *course of study that is not:

(i) a course of study that the agreement provides is a course in which the provider must not enrol persons in units of study as *Commonwealth supported students; or

(ii) a *course of study in medicine; or

(b) at least the percentage, declared by the Minister in writing, of the total places 100% of the places available to *domestic students provided by the provider in each course of study in medicine.

(2) For the purpose of applying subsection (1) in relation to a *course of study, disregard any enrolment in *work experience in industry or in an *employer reserved place in that course.

(3) The percentage declared by the Minister under paragraph (1)(b) must be at least 50%.

(4) A course of study in medicine is a *course of study completion of which would allow provisional registration as a medical practitioner by an authority of a State, a Territory or the Commonwealth.

Option 2. In unfortunate event that full-fee local places are made available. Ensure full-fee local medical school places are not extended through executive rule-by-decree. Explicitly ensure declarations are disallowable instruments.

36-35  Percentage of Commonwealth supported places to be provided by Table A providers
(1) A *Table A provider must ensure that, in any year, the *number of Commonwealth supported places provided by the provider accounts for:

(a) at least 50%, or such higher percentage as is specified in the provider’s funding agreement under section 30-25 for that year, of the total number of places that the provider provides in each undergraduate *course of study that is not:

(i) a course of study that the agreement provides is a course in which the provider must not enrol persons in units of study as *Commonwealth supported students; or

(ii) a *course of study in medicine; or

(b) at least: the percentage, declared by the Minister in writing, of the total places provided by the provider in each course of study in medicine. 

(i) the percentage, declared by the Minister in writing, of the total places available to *domestic students provided by the provider in each course of study in medicine; or

(ii) 100% of the places available to *domestic students provided by the provider in each course of study in medicine, if no such declaration is in force.

(2) For the purpose of applying subsection (1) in relation to a *course of study, disregard any enrolment in *work experience in industry or in an *employer reserved place in that course.

(3) The percentage declared by the Minister under paragraph (1)(b)(i) must be at least 50% 90%. Such declarations are disallowable instruments for the purposes of section 46A of the Acts Interpretation Act 1901.

(4) A course of study in medicine is a *course of study completion of which would allow provisional registration as a medical practitioner by an authority of a State, a Territory or the Commonwealth.

