
 
 

 
 

SENATE STANDING COMMITTEE ON LEGAL AND CONSTITUTIONAL AFFAIRS 

FAMILY COURT OF AUSTRALIA 

Question No. 55 

Senator Xenophon asked the following question at the hearing on 14 February 2012: 

1. What are the minimum standards in terms of qualifications and experience for ‘family 

consultants’? 

 

2. Are there any provisions in place to ensure that any assessments done by family consultants 

do not cover areas outside the expertise of the consultant in question – for example, if they 

do not have mental health qualifications, are they prevented from making comments or 

assessments in relation to mental health conditions of the people they are assessing? 

 

3. If a family consultant made a finding they were not qualified to make – for example, 

diagnosing a mental illness when they were not a qualified mental health practitioner – are 

there any provisions requiring the Court to disregard these findings? 

 

4. There are examples in South Australia where a consultant, whose only experience was a 

certificate in social work, made some significant comments about the mental health of some 

parents and children, and in fact stated that someone had a Personality Disorder. This person 

did not have the qualifications to make this diagnosis. What would normally happen such a 

case? In this situation, does the parent or child’s representative have any recourse against 

what could well be an incorrect diagnosis that could negatively affect their case?  

The answer to the honourable Senator’s question is as follows: 

1. The current requirements for appointment of a person as family consultant, both as an APS 

employee within the Court and external to the Court under Regulation 7 of the Family Law 

Regulations are the same. They require the person to have a degree in either Social Work or 

Psychology and to be eligible for membership of the Australian Association of Social 

Workers or to be registered as a Psychologist. 

There are some family consultants with psychology qualifications who, when they were 

employed by the Court, prior to the establishment of the national registration body AHPRA 

in 2010 were not required to be registered,. At that time, the relevant eligibility requirement 

for those family consultants was eligibility for membership of the Australian Psychological 

Association. 

Additionally, family consultants must have a minimum of five years clinical experience 

working with children and families.  Most family consultants have significantly more than 

five years clinical experience when they commence work with the Court. 

2. The preparation of family reports is a court ordered function which aims to advise the Court 

by preparing expert observations and opinions on matters regarded by the Court as relevant 

to the issues in dispute in the particular case.  As with all expert evidence, material in a 

family report is subject ultimately to the normal processes of assessment, challenge, 

weighing and judgement by the judicial officer in the course of the trial. 



 
 

 
 

Family reports completed for the Family Court are subject to a quality assurance process 

where they are read by a Senior Family Constant or Regional Coordinator prior to their 

release. This enables a check by a highly experienced professional supervisor to ensure that 

the report meets the requirements of the order for the assessment and is of an appropriate 

professional quality.  This could also enable any errors of process in an assessment to be 

identified but it cannot alter the expressed opinions of the report writer which is a matter for 

the Court itself. 

Family consultants may be, and frequently are, cross examined by parties to proceedings 

who, depending on the circumstances and the issues, may seek to challenge the observations 

recorded by family consultants and their conclusions. 

Additionally, family consultants employed by the Courts are subject to public service 

supervisory processes in order to monitor their performance and to ensure the quality of 

their work. Those appointed under Regulation 7 are monitored both in relation to their 

conduct and performance and the need for their services to ensure that their appointments 

remain sustainable and relevant.  Family Consultants however, work necessarily as 

independent professionals in assessing families and providing expert evidence to the Court.  

It is important to note that reports can be prepared and funded privately by the parties in the 

case. The Court does not have any responsibility for the quality assurance of these reports.  

  

3. If the opinions given by a family consultant went beyond his or her accepted area of expertise, 

their report and opinions could be challenged in Court, and whether or not they were 

accepted would be a matter for the judicial officer.   

4. Social Work is a recognised profession requiring, at minimum, a bachelor’s degree from an 

accredited university. Social workers engaged as family consultants must also be eligible for 

membership of the Australian Association of Social Workers (AASW).   

Social workers are qualified to comment on the presentation and behaviour of clients and 

children as described above. They can recommend that a psychiatric assessment may be 

undertaken by a suitably qualified professional. 

Ultimately the Court determines what weight to put on assessments or opinions expressed 

within family reports. As expert witnesses, report writers can be cross examined on their 

assessments and opinions. Their qualifications and experience are ordinarily annexed to the 

report to assist the assessment of their evidence. 


