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Question: 
 
How has Centrelink determined activity test exemption for a female couple in a same-
sex relationship when both give birth and both newborn children are only months old? 
 
Answer: 
 
Centrelink administers income support payments on behalf of a number of 
government departments and has a responsibility to apply the legislation as stated in 
Social Security Law. 
 
In the scenario described, under Section 5 of the Social Security Act 1991, only one 
member of the couple would be eligible to be assessed as the Principal Carer for the 
children. This applies to all couples and therefore applied to same-sex couples from 
1 July 2009. In instances where both members of a couple could be assessed as being 
the Principal Carer and neither agrees to surrender their claim for that status, a written 
determination would be made to specify the person who has been determined as the 
principal carer, and a copy of the determination would be given to both members of 
the couple. 
 
Section 603AAA of the Social Security Act 1991 provides for an exemption from the 
activity test for pregnant women from six weeks before the date they are expected to 
give birth until six weeks following the birth of their child. This exemption can be 
granted even if the baby is stillborn or placed for adoption. There are also exemptions 
that may be granted to individuals due to special circumstances, which can include 
temporary caring responsibilities.  
 


