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Question:  
 
Please clarify the relationship between the FEE_HELP loan limit of $50 000 and the 20% 
surcharge on the debt. 
 
In particular: 
• does the surcharge count towards the limit, so that effectively only $41 666 can be 

borrowed to actually pay fees; or 
• does the surcharge NOT count towards the limit, so that effectively $60 000 can be 

borrowed? 
 
Where is this explained to students and potential borrowers? 
 
Doesn’t HESA specify the limit of the debt accruable as $50 000? 
 
In order to clarify this matter. Is it necessary to amend HESA?  If so, when do you plan to do 
that? 
 
Answer:  
 
FEE-HELP Loan Limit 
 
The 20 per cent loan fee only applies to FEE-HELP loans for units of study that form part of 
an undergraduate course of study.  The loan fee is not included in the $50,000 FEE-HELP 
limit.  The Higher Education Support Act 2003 (HESA) does not need to be amended to 
clarify the matter as it is quite clear about it: 

- It specifies that the FEE-HELP limit is $50,000 and a person’s FEE-HELP balance is the 
FEE-HELP limit less the sum of all of the amounts of FEE-HELP assistance that have 
been received by the person (see sections 104-15 and 104-20). 

- The amount of FEE-HELP assistance for a unit of study is the unpaid amount of a 
student’s tuition fee at the end of the census date for the unit (see section 110-1). 

- The amount of the student’s debt for a unit of study that forms part of an undergraduate 
course of study is equal to 120% of the amount of FEE-HELP assistance provided for the 
unit of study, otherwise it is the amount of FEE-HELP assistance (see section 137-10). 

The arrangements mean that a student may incur up to $60,000 in FEE-HELP debts. 
 
Students will be fully informed about the loan fee in the booklet FEE-HELP Information 2005. 
This booklet must be read by students prior to completing a Request for FEE-HELP 
assistance form.  All students requesting FEE-HELP Assistance must declare on this form 
that they have read the information contained in the booklet.  Information on the loan fee will 
also be published on the DEST going to uni website, scheduled for release later this year. 
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