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Question: 
 
Schools Chaplaincy Program -Qualifications 
 
Can you explain the following specification from the Code of Conduct: 
“… will not perform professional or religious services for which they are not qualified.” 
 

1. If the chaplain is not supposed to talk about their own particular religion, how are 
they qualified to talk generally about religion and values? What qualifications, 
exactly, would qualify them to do that? 

 
2. What professional – as opposed to religious - qualifications will they be required to 

have to perform their duties? For example, should chaplains have the same 
qualifications as school counsellors – in psychology and so on? 

 
3. If they don’t need these qualifications, why don’t they? What exactly separates their 

role and function from that of a counsellor? 
 
Answer: 
 
Schools Chaplaincy Program – Qualifications 
 

1. A chaplain is able to talk about their religion and values.  Chaplains should not 
conduct religious services if they are not qualified to do so. 

  
2. Professional qualifications are not mandatory.  This is a matter for the school 

community to determine when selecting a chaplain.  
 

3. Section 1.1 of the Programme Guidelines describes the difference between this 
Programme and existing services.   

 




