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Question: bet 151 

 
Topic:  Component Pricing Legislation 
 
Hansard Page: Written 
 
Senator Bushby asked: 
 
1. A practice of many restaurants and bars is to impose a surcharge at weekends 

and/or on public holidays. Will the addition, for example, of a 10 percent 
surcharge to the customer's total bill represent a breach of the new component 
pricing regulations, as 'single price' as not provided to the consumer at the time 
that the representation as to price was made? How is the ACCC advising to 
resolve this type of industry issue? 

2. What about purchasing goods with a credit card where there are multiple 
options for payment but the consumer chooses to pay with a credit card? Will 
the credit card fee be included in the price? 

How will this affect pricing of the motor vehicle industry, as much advertising 
is done with a disclaimer – "plus delivery and statutory charges." Will this now 
be unacceptable under s.53C of the Trade Practices Act 1974 (Cth). 

 
Answer: 
 
1. Section 53C of the Trade Practice Act 1974 (the Act) requires that where a 

representation is made with respect to an amount that, if paid, would constitute a 
part of the consideration for the supply of the goods or services, the single price 
for the goods or services must also be specified in a prominent way and as a 
single figure. 
Due to the requirements of the legislation, the question of whether a restaurant 
surcharge needs to be included in a single price will depend on whether it is 
quantifiable at the time the price representation is made. This will come down to 
the way in which the surcharge is applied. If, for example, a restaurant adds a  
10 per cent surcharge to all menu items, then the value of the surcharge is 
quantifiable at the time the representation is made and as such must be included 
in a single total price for each item. However, if the surcharge is applied as a 
flat fee per customer or per table, its value is not quantifiable at the time of the 
representation and as such, while it must be clearly represented to consumers 
that the surcharge applies, it cannot be included in a single price. 
The ACCC has provided guidance on its website and in articles provided to the 
restaurant and hotel industry explaining the clarity in pricing amendments and 
their possible application to the industry. While the ACCC has advised industry 
that in certain circumstances (as outlined above) a single total figure inclusive 
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of a surcharge must be provided, it is not the ACCC’s role to prescribe the way 
in which that is done (ie a restaurant may use a different menu, blackboard or 
other means as it sees fit). 

 
2. Where there are multiple purchase options available to a consumer, the decision 

to pay by credit card (and to incur any applicable fee for that decision) is, for the 
purposes of the Act, treated as an ‘optional extra’ and as such the credit card fee 
does not need to be included in a single price representation.  
If, for example, a customer can pay by cash, EFTPOS or credit card, with a 2% 
surcharge applied where the credit card is used, it is possible for the customer to 
obtain the product or service without incurring the cost of the surcharge and as 
such the surcharge does not need to be included. If, however, credit card is the 
only accepted method of payment and the 2% surcharge is applied, the 
surcharge would not be optional and, as it is also quantifiable, would need to be 
included in a single price representation.  

 
Motor vehicle advertising 
 
In the ACCC’s view, dealer delivery and compulsory statutory charges are 
quantifiable for the purposes of a price representation made in relation to an on-
road vehicle and as such must be reflected in a single (total) price 
representation.  
 
On that basis, the use of “plus delivery and statutory charges” is not, in the 
ACCC’s view, acceptable in relation to the supply of a motor vehicle. 
 

 


