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Question  AET 10   

Topic:   Deductibility of donations to political parties 

Hansard Page:  Written question on notice 

 

Senator Coonan asked: 
Given Part 12 of Taxation Ruling 2000/7 states “The following levies and 
contributions are not allowable deductions under section 8-1 of the Act (a) payments 
to, or assist, a political party…”, are there any circumstances in which a payment by a 
union member to a trade union primarily to assist a political party’s electoral 
prospects would be a disallowable deduction? 

 
Answer: 
 
The issue raised in Senator Coonan’s question is addressed within the Taxation Ruling 
TR 2000/7 Income tax: subscriptions, joining fees, levies and contributions paid to 
associations by individuals. 
 
Taxation Ruling TR 2000/7 sets out the Commissioner’s interpretation of the law in 
regards to these payments.  Paragraphs 42 to 47 provide an explanation of paragraph 
12 of the Ruling.  In particular paragraph 44 states:  

44. By comparison, a levy made specifically to assist a political party or to 
provide overseas relief would be quite unrelated to the derivation of the 
member's assessable income and is not an allowable deduction to the member 
under section 8-1 of the Act, even if the member personally made the 
contribution to a political party or provided overseas relief.  

 Therefore, there could be circumstances in which a payment made by a union 
member to a trade union would not be an allowable deduction. However, it would 
depend on the particular circumstances of any given case. 
 




