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Question: Is there a protocol for the assessments that are undertaken before you move somebody 
from one facility to another? I am asking: do you have a protocol? What is the 
assessment that is undertaken before somebody is moved from one facility to another?  

Answer: The department’s guidelines for the movement of clients between Immigration 
Detention Facilities are included in Chapter 2 of the department’s Detention Services 
Manual. The Detention Services Manual is provided as part of the department’s 
response to question 77. 
 
When a client has been identified for transfer the client’s individual circumstances are 
assessed. 
 
Factors such as the client’s mental and physical health and welfare, the availability of 
health and other services locally, any possible family contacts, the outcome of a 
security risk assessment completed by the detention services provider, and any 
behavioural concerns are considered prior to a transfer being completed. 
 
A client with a pending court, tribunal or Independent Merit Review hearing will not be 
considered for transfer unless exceptional circumstances exist.   

 

 

 

 

 

 

 

 


