COURTS LEGISLATION AMENDMENT (JUDICIAL COMPLAINTS) BILL 2012
JUDICIAL MISBEHAVIOUR AND INCAPACITY (PARLIAMENTARY COMMISSIONS) BILL 2012

QUESTION ON NOTICE

Senator Crossin asked:

Could you comment on whether Standing Order 193(3) would prevent a Senator from
raising the matter of a judge’s misbehaviour or incapacity in the Senate for the

purposes of moving a motion to establish a Commission under the Parliamentary
Commissions Bill?

Answer
Standing order 193(3) provides that:

A senator shall not use oftfensive words against either House of Parliament or of a House
of a state or territory parliament, or any member of such House, or against a judicial
officer, and all imputations of improper motives and all personal reflections on those
Houses, members or officers shall be considered highly disorderly.

It sets the standard for referring to other Houses and their members, and to judicial officers,
and underpins the maintenance of comity between Houses of Parliament throughout the
nation and between the legislative and judicial branches of government. However, it has been
held not to prevent references to such matters in debate where it is necessary to refer to them

for the purpose of determining a substantive motion. Odgers gives some examples in Chapter
10 under ‘Rules of debate’:

The rules concerning language in debate may be modified by motions which
necessarily require such modification for their determination. Where a motion to
censure a minister directly accuses the minister of knowingly giving false information
the rule against allegations of lying is not enforced to that extent. Similarly, if a
motion were to be moved for an address to remove a judge, it could hardly be
expected that the judge would be protected from adverse reflections in debate on the
motion.

The example is also given of a resolution calling on the Governor-General to resign, or, if he
does not, for the Prime Minister to advise the withdrawal of his commission (which was
debated in May 2003).

On these precedents, it is clear that references to matters going to a judge’s misbehaviour or
incapacity would not be taken to offend standing order 193(3) if made in debate on a
substantive motion in relation to the judge’s conduct or capacity, including a motion to
establish a Commission under the bill.



