## SENATE COMMUNITY AFFAIRS LEGISLATION COMMITTEE

## Public Hearings: BUDGET ESTIMATES 2018–19

## Tuesday, 29 May 2018 to Friday, 1 June 2018

## Committee Room 2S1, Parliament House, Canberra ACT

To be televised on Channel 112 /Radio 90.3, http://www.aph.gov.au/News and Events/Watch Parliament

<b>Departmental</b>	Attendance Summary
<b>Health</b>	Tuesday (29/5/2018)—9:00am-11:00pm
	Wednesday (30/5/2018)—9:00am-11:00pm
Social Services	Thursday (31/5/2018)—9:00am–4:30pm
	Friday (1/6/2018)—9:00am–11:00pm
Human Services	Thursday (31/5/2018)—4:45pm –11:00pm

Tuesday, 29 May 2	2018		
	Health Portfolio		
	Department of Health		
TIME	PROGRAM		
<b>9:00am – 9:45am</b> (45 mins)	Whole of portfolio / Corporate matters		
<b>9:45am – 11:00am</b> (75 mins)	Outcome 1: Health System Policy, Design and Innovation		
· · · · ·	Program 1.1: Health Policy Research and Analysis		
	National Health and Medical Research Council		
	Program 1.2: Health Innovation and Technology		
	Australian Digital Health Agency		
	Program 1.3: Health Infrastructure		
	Program 1.4: Health Peak and Advisory Bodies		
11.00 11.15	Program 1.5: International Policy		
11:00am – 11:15am (15 mins)	Break		
(15 mms)			
<b>11:15am – 1:00pm</b> (105 mins)	Outcome 1: Health System Policy, Design and Innovation (cont.)		
	Program 1.1: Health Policy Research and Analysis		
	National Health and Medical Research Council		
	Program 1.2: Health Innovation and Technology		
	Australian Digital Health Agency		
	Program 1.3: Health Infrastructure		
	Program 1.4: Health Peak and Advisory Bodies		
	Program 1.5: International Policy		
1:00pm – 2:00pm (60 mins)	Lunch		

2:00pm – 2:45pm	Outcome 1: Health System Policy, Design and Innovation (cont.)
(45 mins)	Outcome 1. Health System 1 oney, Design and Innovation (cont.)
	Program 1.1: Health Policy Research and Analysis
	National Health and Medical Research Council
	Program 1.2: Health Innovation and Technology
	Australian Digital Health Agency
	Program 1.3: Health Infrastructure
	Program 1.4: Health Peak and Advisory Bodies
	Program 1.5: International Policy
<b>2:45pm – 4:15pm</b> (90 mins)	Outcome 2: Health Access and Support Services
	Program 2.1: Mental Health
	National Mental Health Commission
	Program 2.3: Health Workforce
	Program 2.4: Preventative Health and Chronic Disease Support
	Food Standards Australian New Zealand
	Program 2.5: Primary Health Care Quality and Coordination
	Program 2.6: Primary Care Practice Incentives
	Program 2.7: Hospital Services
	Independent Hospital Pricing Authority
	National Health Funding Body
4:15pm – 4:30pm (15 mins)	Break
<b>4:30pm – 6:30pm</b> (120 mins)	Outcome 2: Health Access and Support Services (cont.)
/	Program 2.1: Mental Health
	National Mental Health Commission
	Program 2.3: Health Workforce
	Program 2.4: Preventative Health and Chronic Disease Support
	Food Standards Australian New Zealand
	Program 2.5: Primary Health Care Quality and Coordination
	Program 2.6: Primary Care Practice Incentives
	Program 2.7: Hospital Services
	Independent Hospital Pricing Authority
	National Health Funding Body
6:30pm – 7:30pm	Dinner
(60 mins)	
7:30pm – 8:45pm	Outcome 2: Health Access and Support Services (cont.)
(75mins)	Succine 2. Mentil Meess and Support Set Mees (cont.)
	Program 2.1: Mental Health
	National Mental Health Commission
	Program 2.3: Health Workforce
	Program 2.4: Preventative Health and Chronic Disease Support
	Food Standards Australian New Zealand
	Program 2.5: Primary Health Care Quality and Coordination
	Program 2.6: Primary Care Practice Incentives
	Program 2.7: Hospital Services
	Independent Hospital Pricing Authority
	National Health Funding Body

<b>8:45pm – 9:15pm</b> (30 mins)	Outcome 3: Sport and	Recreation		
	Program 3.1: Sport and Recreation			
	Australian Sports Anti-Doping Authority			
	Australian Sports Comn	Australian Sports Commission		
9:15pm – 9:30pm (15 mins)	Break			
<b>9:30pm – 11:00pm</b> (90 mins)	Outcome 3: Sport and	Recreation (cont.)		
	Program 3.1: Sport and			
	Australian Sports Anti-L	1 0 2		
	Australian Sports Comn	nission		
Proposed breaks	Morning tea	11:00am	11:15am	
	Lunch	1:00pm	2:00pm	
	Afternoon tea	4:15pm	4:30pm	
	Dinner	6:30pm	7:30pm	
	Evening Break	9:15pm	9:30pm	

Committee Chair: Senator Slade Brockman
Contact: Community Affairs Committee Secretariat—(02) 6277 3515
Email: community.affairs.sen@aph.gov.au
Committee Room 2S1-(02) 6277 5843

Wednesday, 30 Ma	ny 2018
• /	Health Portfolio
	Department of Health
TIME	PROGRAM
<b>9:00am – 11:00am</b> (120 mins)	Outcome 4: Individual Health Benefits
	Program 4.1: Medical Benefits
	Program 4.2: Hearing Services
	Program 4.3: Pharmaceutical Benefits
	Program 4.4: Private Health Insurance
	Program 4.5: Medical Indemnity
	Program 4.6: Dental Services
	Program 4.7: Health Benefit Compliance
	Program 4.8: Targeted Assistance – Aids and Appliances
11:00am – 11:15am (15 mins)	Break
(	
<b>11:15am – 1:15pm</b> (120 mins)	Outcome 4: Individual Health Benefits (cont.)
	Program 4.1: Medical Benefits
	Program 4.2: Hearing Services
	Program 4.3: Pharmaceutical Benefits
	Program 4.4: Private Health Insurance
	Program 4.5: Medical Indemnity
	Program 4.6: Dental Services
	Program 4.7: Health Benefit Compliance
	Program 4.8: Targeted Assistance – Aids and Appliances
1:15pm – 2:15pm (60 mins)	Lunch
(00 mins)	
<b>2:15pm – 3:30pm</b> (75 mins)	Outcome 4: Individual Health Benefits (cont.)
	Program 4.1: Medical Benefits
	Program 4.2: Hearing Services
	Program 4.3: Pharmaceutical Benefits
	Program 4.4: Private Health Insurance
	Program 4.5: Medical Indemnity
	Program 4.6: Dental Services
	Program 4.7: Health Benefit Compliance
	Program 4.8: Targeted Assistance – Aids and Appliances
<b>3:30pm – 4:15pm</b> (45 mins)	Outcome 5: Regulation, Safety and Protection
	Program 5.1: Protect the Health and Safety of the Community Through
	Regulation
	Program 5.2: Health Protection and Emergency Response
	Program 5.3: Immunisation
4:15pm – 4:30pm	Break

(15 mins)				
· · ·				
<b>4:30pm – 5:30pm</b> (60 mins)	Outcome 5: Regulation, Safety and Protection (cont.)			
		ne Health and Safety of t	he Community Through	
	Regulation		D	
	-	rotection and Emergency	Response	
	Program 5.3: Immunis			
<b>5:30pm – 6:30pm</b> (60 mins)	Outcome 6: Ageing and Aged Care			
	Program 6.1: Access and Information			
	Program 6.2: Home Ca			
	Program 6.3: Aged Car			
	Australian Aged Care			
	Aged Care Complaints			
	Aged Care Pricing Con	nmissioner		
6:30pm – 7:30pm (60 mins)	Dinner			
<b>7:30pm – 9:15pm</b> (105 mins)	Outcome 6: Ageing and Aged Care (cont.)			
	Program 6.1: Access and Information			
	Program 6.2: Home Ca			
	Program 6.3: Aged Care Quality			
	Australian Aged Care Quality Agency			
Aged Care Complaints Commissione Aged Care Pricing Commissioner			ner	
	Agea Care Fricing Con	mmissioner		
9:15pm – 9:30pm (15 mins)	Break			
<b>9:30pm – 11:00pm</b> (90 mins)	Outcome 6: Ageing a	nd Aged Care (cont.)		
	Program 6.1: Access an			
	Program 6.2: Home Ca			
	Program 6.3: Aged Car			
	Australian Aged Care			
	Aged Care Complaints			
	Aged Care Pricing Con	mmissioner		
Proposed breaks	Morning tea	11:00am	11:15am	
	Lunch	1:15pm	2:15pm	
	Afternoon tea	4:15pm	4:30pm	
	Dinner	6:30pm	7:30pm	
	Evening Break	9:15pm	9:30pm	

Thursday, 31 May	2018
	Social Services Portfolio
	Department of Social Services
TIME	PROGRAMME
<b>9:00pm – 9:45pm</b> (45 mins)	Whole of portfolio / Corporate matters
<b>9:45am – 11:00am</b> (75mins)	Outcome 1: Social Security
	Program 1.1: Family Tax Benefit
	Program 1.2: Child Payments
	Program 1.3: Income Support for Vulnerable People
	Program 1.4: Income Support for People in Special Circumstances
	Program 1.5: Supplementary Payments and Support for Income Support
	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors
	Program 1.6: Income Support for Seniors Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors
	Program 1.8: Income Support for People with Disability
	Program 1.9: Income Support for Carers
	Program 1.10: Working Age Payments
	Program 1.11: Student Payments
11:00am – 11:15am (15 mins)	Break
11:15am – 1:15pm	Outcome 1: Social Security (cont.)
(120 mins)	Drogrom 1.1. Equily Tay Danafit
	Program 1.1: Family Tax Benefit Program 1.2: Child Payments
	Program 1.3: Income Support for Vulnerable People
	Program 1.4: Income Support for People in Special Circumstances
	Program 1.5: Supplementary Payments and Support for Income Support
	Program 1.5: Supplementary Payments and Support for Income Support Recipients
	Recipients
	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors
	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors Program 1.8: Income Support for People with Disability Program 1.9: Income Support for Carers
	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors Program 1.8: Income Support for People with Disability Program 1.9: Income Support for Carers Program 1.10: Working Age Payments
	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors Program 1.8: Income Support for People with Disability Program 1.9: Income Support for Carers
1:15pm – 2:15pm	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors Program 1.8: Income Support for People with Disability Program 1.9: Income Support for Carers Program 1.10: Working Age Payments
1:15pm – 2:15pm (60 mins)	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors Program 1.8: Income Support for People with Disability Program 1.9: Income Support for Carers Program 1.10: Working Age Payments Program 1.11: Student Payments
	Recipients Program 1.6: Income Support for Seniors Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors Program 1.8: Income Support for People with Disability Program 1.9: Income Support for Carers Program 1.10: Working Age Payments Program 1.11: Student Payments
(60 mins) 2:15pm – 4:30pm	Recipients   Program 1.6: Income Support for Seniors   Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors   Program 1.8: Income Support for People with Disability   Program 1.9: Income Support for Carers   Program 1.10: Working Age Payments   Program 1.11: Student Payments   Lunch
(60 mins) 2:15pm – 4:30pm	Recipients   Program 1.6: Income Support for Seniors   Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors   Program 1.8: Income Support for People with Disability   Program 1.9: Income Support for Carers   Program 1.10: Working Age Payments   Program 1.11: Student Payments   Lunch   Outcome 1: Social Security (cont.)
(60 mins) 2:15pm – 4:30pm	Recipients   Program 1.6: Income Support for Seniors   Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors   Program 1.8: Income Support for People with Disability   Program 1.9: Income Support for Carers   Program 1.10: Working Age Payments   Program 1.11: Student Payments   Image: Constraint of the second secon
(60 mins) 2:15pm – 4:30pm	Recipients   Program 1.6: Income Support for Seniors   Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors   Program 1.8: Income Support for People with Disability   Program 1.9: Income Support for Carers   Program 1.10: Working Age Payments   Program 1.11: Student Payments   Image: Constraint of the second secon
(60 mins) 2:15pm – 4:30pm	Recipients   Program 1.6: Income Support for Seniors   Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors   Program 1.8: Income Support for People with Disability   Program 1.9: Income Support for Carers   Program 1.10: Working Age Payments   Program 1.11: Student Payments   Lunch   Program 1.1: Social Security (cont.)   Program 1.2: Child Payments   Program 1.3: Income Support for Vulnerable People   Program 1.4: Income Support for People in Special Circumstances   Program 1.5: Supplementary Payments and Support for Income Support
(60 mins) 2:15pm – 4:30pm	Recipients   Program 1.6: Income Support for Seniors   Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors   Program 1.8: Income Support for People with Disability   Program 1.9: Income Support for Carers   Program 1.10: Working Age Payments   Program 1.11: Student Payments   Image: Constraint of the second secon

	Program 1 7. Allowances and	Concessions for Senio	ors
	Program 1.7: Allowances and Concessions for Seniors Program 1.8: Income Support for People with Disability Program 1.9: Income Support for Carers Program 1.10: Working Age Payments		
	Program 1.11: Student Payme	ents	
4:30pm – 4:45pm (15 mins)	Break		
(22	Human Services Po	ortfolio	
	Department of Human Se		
	•		
TIME	PROGRAMME		
<b>4:45pm – 5:15pm</b> (30 mins)	Whole of portfolio / Corporate matters		
<b>5:15pm – 6:15pm</b> (60 mins)	Outcome 1: Support individ greater self-sufficiency; thro quality accessible social, hea payments; and support prov efficient service delivery. Program 1.1: Services to the O Program 1.2: Services to the O Program 1.3: Child Support	ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses Community - Social Se	oolicy advice and high t services and other through convenient and
6:15pm – 7:15pm	Dinner		
60 mins)	Dinner		
	Dinner   Outcome 1: Support individ greater self-sufficiency; thro quality accessible social, hea payments; and support prov efficient service delivery. (cc Program 1.1: Services to the C Program 1.2: Services to the C Program 1.3: Child Support	ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se	oolicy advice and high t services and other through convenient and
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm	Outcome 1: Support individ greater self-sufficiency; thro quality accessible social, hea payments; and support prov efficient service delivery. (co Program 1.1: Services to the O Program 1.2: Services to the O	ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se	oolicy advice and high t services and other through convenient and
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm (120 mins) 9:15pm – 9:30pm (15 mins)	Outcome 1: Support individ greater self-sufficiency; thro quality accessible social, hea payments; and support prov efficient service delivery. (cc Program 1.1: Services to the C Program 1.2: Services to the C Program 1.3: Child Support   Break	ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se Community – Health	bolicy advice and high t services and other through convenient and ecurity and Welfare
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm (120 mins) 9:15pm – 9:30pm	Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prov   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Break   Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prov   efficient service delivery. (cc)	bugh the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se Community – Health uals, families and con bugh the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.)	ecurity and Welfare mmunities to achieve policy advice and high t services and other through convenient and
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm (120 mins) 9:15pm – 9:30pm (15 mins) 9:30pm – 11:00pm	Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prov   efficient service delivery. (cc   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Break   Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prov	bugh the delivery of p alth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se Community – Health uals, families and con ough the delivery of p alth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se	ecurity and Welfare mmunities to achieve policy advice and high t services and other through convenient and
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm (120 mins) 9:15pm – 9:30pm (15 mins) 9:30pm – 11:00pm (90 mins)	Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prove   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Break   Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prove   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support	ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se Community – Health uals, families and con ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Se Community – Health	ecurity and Welfare mmunities to achieve oblicy advice and high t services and other mmunities to achieve bolicy advice and high t services and other through convenient and ecurity and Welfare
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm (120 mins) 9:15pm – 9:30pm (15 mins) 9:30pm – 11:00pm	Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prov   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Break   Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prov   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Morning tea	bugh the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Sec Community – Health uals, families and com- ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Sec Community – Health	ecurity and Welfare mmunities to achieve bolicy advice and high mmunities to achieve bolicy advice and high t services and other through convenient and ecurity and Welfare
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm (120 mins) 9:15pm – 9:30pm (15 mins) 9:30pm – 11:00pm (90 mins)	Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prove   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Break   Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prove   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support	ough the delivery of polith and child support viders and businesses ont.)   Community - Social Second and community – Health   Juals, families and compute the delivery of polith and child support viders and businesses ont.)   Community - Social Second and child support viders and businesses ont.)   Community - Social Second and child support viders and businesses ont.)   Community - Health   11:00am   11:5pm	mmunities to achieve policy advice and high t services and other through convenient and ecurity and Welfare mmunities to achieve policy advice and high t services and other through convenient and ecurity and Welfare 11:15am 2:15pm
(60 mins) 7:15pm – 9:15pm (120 mins) 9:15pm – 9:30pm (15 mins) 9:30pm – 11:00pm (90 mins)	Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prove   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Break   Outcome 1: Support individ   greater self-sufficiency; thro   quality accessible social, hea   payments; and support prove   efficient service delivery. (cc)   Program 1.1: Services to the C   Program 1.2: Services to the C   Program 1.3: Child Support   Morning tea   Lunch	bugh the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Sec Community – Health uals, families and com- ough the delivery of p olth and child suppor viders and businesses ont.) Community - Social Sec Community – Health	ecurity and Welfare mmunities to achieve bolicy advice and high mmunities to achieve bolicy advice and high t services and other through convenient and ecurity and Welfare

Friday, 1 June 201	8
	Social Services Portfolio
	Department of Social Services
TIME	PROGRAMME
<b>9:00am – 11:00am</b> (120 mins)	Outcome 3: Disability and Carers
	Program 3.1: Disability, Mental Health and Carers Program 3.2: National Disability Insurance Scheme National Disability Insurance Agency
11:00am – 11:15am (15 mins)	Break
11:15am – 1:30pm	Outcome 3: Disability and Carers (cont.)
(135 mins)	Program 3.1: Disability, Mental Health and Carers Program 3.2: National Disability Insurance Scheme National Disability Insurance Agency
1:30pm – 2:30pm (60 mins)	Lunch
<b>2:30pm – 4:30pm</b> (120 mins)	Outcome 4: Housing
	Program 4.1: Housing and Homelessness Program 4.2: Affordable Housing
4:30pm – 4:45pm (15 mins)	Break
<b>4:45pm – 6:30pm</b> (105 mins)	Outcome 2: Families and Communities
	Program 2.1: Families and Communities Program 2.2: Paid Parental Leave Program 2.3: Social and Community Services
6:30pm – 7:30pm (60 mins)	Dinner
<b>7:30pm – 9:15pm</b> (105 mins)	Outcome 2: Families and Communities (cont.)
	Program 2.1: Families and Communities Program 2.2: Paid Parental Leave Program 2.3: Social and Community Services
9:15pm – 9:30pm (15 mins)	Break
<b>9:30pm – 11:00pm</b> (90 mins)	Outcome 2: Families and Communities (cont.)
	Program 2.1: Families and Communities

	Program 2.2: Paid Parental Leave Program 2.3: Social and Community Services			
Proposed breaks	Morning tea 11:00am 11:15am			
	Lunch	1:30pm	2:30pm	
	Afternoon tea 4:30pm 4:45pm			
	Dinner	6:30pm	7:30pm	
	Evening Break	9:15pm	9:30pm	

Committee Chair: Senator Slade Brockman
Contact: Community Affairs Committee Secretariat—(02) 6277 3515
Email: community.affairs.sen@aph.gov.au
Committee Room 2S1-(02) 6277 5843